בדיקות שמיעה למבוגרים – הניסיון אינו מטעה

עצרו הכל! בדיקת שמיעה היא ממש לא רק לומר "שמעתי" או "לא שמעתי".

נכון, אמנם בקרב אלו ששומעים בצורה תקינה הבדיקה מתבצעת במהירות ולא צריכה הרבה מאמץ, אך עם זאת ישנם מקרים רבים בהם בדיקת השמיעה מצריכה חשיבה והתאמה לסיטואציה שלא כל אחד מסוגל להתמודד עימה – כך גם כשמדובר במבוגרים, ובמיוחד מבוגרים עם ירידה קוגניטיבית.

מתוך ניסיון רב בתחום, כאחראית בדיקות השמיעה ברשת בתי אבות ״משען״, אני יכולה להגיד בלב שלם שבדיקות שמיעה אצל מבוגרים עם ירידה קוגניטיבית היא לא פשוטה כלל, אך יש דרכים לבצע אותה באופן כזה שיתן לנו את התוצאות הנכונות והטובות ביותר.

מדוע חשוב לבצע בדיקות שמיעה במבוגרים על ידי קלינאית תקשורת?

נתחיל בדבר הכי חשוב- בדיקת שמיעה מקיפה מתבצעת על ידי קלינאית תקשורת! – לא ע"י טכנאי, לא ע"י אא"ג, לא ע"י אחות ולא ע"י כל איש מקצוע אחר, ובמיוחד כשמדובר בבדיקות שמיעה במבוגרים.

לאור התקדמות הטכנולוגיה המון אנשים חושבים שהם יכולים לבצע בדיקת שמיעה דרך מכשיר הסלולר אך עם כל הרצון לקיצור ההליכים – זו אינה הדרך הנכונה. על מנת לבצע בדיקת שמיעה איכותית יש להשתמש במכשור מתאים ולהתאים את הבדיקה לכל נבדק.

כאשר מדובר במבוגרים השוהים בבתי אבות ובדיור מוגן – מומלץ לבצע בדיקות שמיעה אחת לתקופת זמן, וזאת כדי לוודא את איכות השמיעה גם כאשר לא מתלוננים על ירידתה, כי לעיתים ניתן לגלות הפרעות או בעיות בזמן ולטפל בהן לפני שהן פוגעות באיכות החיים.

המאפיינים בבדיקות שמיעה במבוגרים

נסתכל על סיטואציות שונות מחיי היומיום: כשמדובר בבדיקות שמיעה בקרב ילדים ישנם פרוטוקולים ברורים עבורם, ורק על זה כתבתי כתבה שלמה. אחת מההנחיות היא שבדיקות שמיעה בקרב ילדים עד גיל 5-6 שנים מתבצעת ע"י 2 קלינאיות תקשורת. ישנם מקרים בהם ילדים מספיק בוגרים על מנת להצליח לבצע בדיקה מלאה כמו מבוגרים וגם כמובן מקרים בהם ילדים מעל גיל 6 עדיין מתקשים ולא מסוגלים לבצע בדיקת שמיעה מלאה ועל כן יש צורך בשתי קלינאיות. מידע נוסף על בדיקות שמיעה לילדים ניתן למצוא בכתבה הזו.

גם כאשר מדובר בבדיקות שמיעה למבוגרים העניין אינו שונה. בתור המכון אשר אחראי על הבדיקות השמיעתיות במחלקות הסיעודיות של רשת 'משען' אין יום שהוא זהה ואין בדיקה שהיא זהה לקודמתה.

קיימת מורכבות גדולה במיוחד בבדיקות שמיעה בקרב אדם המרותק למיטתו או אדם אשר מדורדר קוגניטיבית ויכולת התגובה שלו שונה ממה שקלינאי מנוסה רגיל אליו. 

במקרים כאלו התוצאות יכולות להתבסס גם על תנודת ראש בלבד, מצמוץ, פקיחה או עצימת העיניים וכמי שבעלת ניסיון של קרוב לעשור בתחום אני מבינה שיש לנו עוד המון ללמוד על טבע האדם, על הקשיים שלו וכן על הפתרונות וההתאמה לכל אחד ואחת. 

אל תיקחו את בדיקת השמיעה כמובנת מאליה, היא אינה יכולה להתבצע ע"י כל אחד שיש לו את המכשיר לביצוע (הנקרא 'אודיומטר'), וכל תגובה של הנבדק יכולה להוביל להחלטות משמעותיות ולהשלכות בהמשך ועל כן יש לעשות זאת אצל קלינאי מומחה בלבד. 

חשיבות הניסיון בבדיקות שמיעה אצל מבוגרים היא משמעותית – לא די רק בבדיקת שמיעה, יש צורך גם בהתייחסות כללית לכל מבוגר שעובר איתה, כמו שמתייחסים לילד בצורה מיוחדת, כך גם למבוגר מגיעה התייחסות כזו. הוא לא עוד אדם שמגיע לבדיקת שמיעה, ולפעמים אף לא מבין את המשמעות של הבדיקה ויש להתאזר בסבלנות רבה ובחיוך גדול.

אני אשמח לתת שירות לכל אדם, בין אם צעיר או מבוגר, אך הידע והניסיון שיש לי בטיפול במבוגרים, יחד עם הלך הרוח שאני מביאה איתי לכל בדיקה ומפגש עם אדם – גורמים לי לאהוב את העבודה שלי אף יותר.

מעוניינים בבדיקת שמיעה למבוגרים? אנחנו כאן לשירותכם.

קריאה נוספת

'Ori'

הסדר קופת-חולים מכבי

כיצד ניתן לממש את הזכאות לבדיקת שמיעה וקבלת מכשיר שמיעה בקופת חולים מכבי? מה נדרש? 1.הפנייה לבדיקת שמיעה + התאמת מכשירי שמיעה מטעם רופא אף

קרא עוד »
'Ori'

הסדר קופת-חולים מאוחדת

כיצד ניתן לממש את הזכאות לבדיקת שמיעה וקבלת מכשיר שמיעה בקופת חולים מאוחדת? מה נדרש? הפנייה לבדיקת שמיעה + התאמת מכשירי שמיעה מטעם רופא אף

קרא עוד »
דילוג לתוכן